joulujuttuja jouluun hurahtaneille ennen joulua ja joulun jälkeenkin

tiistai 12. lokakuuta 2010

Piparkakku

Ajattelin kirjoittaa kransseista, muttei vielä koska omat on tekemättä osin ja tahdon kertoa niistä sitten vasta. Puhutaan vaikkapa pipareista, niistä ei voi puhua koskaan liikaa. Pipareita syön muuten koska vaan - siis aina, niitä voi popsia kesälläkin. Ei ne mitenkään ole jouluun sidottuja, mun mielestä. Mutta katselin tuossa ja kyllä pipareita taidetaan tarjoilla muuallakin (maailmalla) jouluna kun meillä. Kaikkee mahdollista löytyy, mallia siis.
Piparkakkujen historiaan kun sukeltaa, selviää että ne ovat tosi vanhoja, jo muinaiset egyptiläiset pitivät hunajasta, siirapista ja itämaisista mausteista tehdyistä kakuista ja niitä kuivatettin auringossa, siis pipareita. Mausteet kun tulivat laivoilla kaukomailta ja piparkakut katsottiin arvotavaraksi ja kertoi varallisuudesta, eli mitä enemmän pepparkakoreita sen rikkaampi oli. Pipareilla houkuteltiin myös tulevaa puolisoa, niillä uskottiin olevan kiihottavaa vaikutusta (?)

 Tätä kuusimallia olen kokeillut itsekin, tähän kyllä menee paljon pipareita, näyttää vähältä mutta mullakin meni koko taikina tähän yhteen kuuseen, jos taikinaa on enemmän kun... niin siitä vaan kuusen tekoon. Piparitaikinan teossa on yksi todella huono puoli, taikina tulee syötyä raakan ja silloin ei ole kellään kivaa, mahakin on kipeenä!
Tässä pääset piparkakkuresepteihin:

Koristellut piparit on ihan joulua, näitä ei voi kyllä muulloin tehdä. Mun suosikkini on värilliset sokerikuorrutetut, kuten vihreä ja punainen, menee aina yleensä överiks mun koristelut, sitä kun pitää aina vaan olla lisää ja lisää ja sit ne onkin ihan ylikoristellut.
Ukot ja akat on mukavia, ne voi nimetä jokaiselle omansa, tämä on hyvä myyntiartikkeli myyjäisiin esim. lasten kouluun yms. Hyvä arpapalkinto näin pikkujoulun alla. Ihan kiva pikkujoululahjakin sille jolla on jo kaikkee.

Nämä on söpöjä!
Tämä ei ole pipari mutta vohveli, ihan pannu, talvisia ja jouluisia kuvia, näillä kyllä naama venähtää kun eteen kannetaan. Hauskoja ainakin.
Herra Wagnerin piparipuuhat!

1 kommentti: