joulujuttuja jouluun hurahtaneille ennen joulua ja joulun jälkeenkin

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

9. luukku

TÄHDET

Tähti on painovoimansa koossa pitämä ja kasaan puristama plasmapallo, jonka jossain kehitysvaiheessa tapahtuu ydinfuusiota. Useimmat pääsarjan tähdet loistavat vakaasti kirkasta valoa. Tähdet ovat Aurinkomme kaltaisia kappaleita, ja Aurinko on maapalloa lähinnä oleva tähti. Auringon jälkeen lähin tähti on Proxima Centauri, joka on noin neljän valovuoden päässä (Wikipediasta).Matteuksen evankeliumin mukaan aamutaivaalla loistanut kirkas tähti kertoi itämaan tietäjille uuden kuninkaan syntyneen ja opasti heidät Betlehemiin Jeesus-lapsen luokse.
Kyseessä saattaa olla legenda, jolla on selitetty kansalle kristinuskon syntyä. Jos joulun tähti kuitenkin oli todellinen tähtitieteellinen tapahtuma, mikä se sitten voisi olla?
Betlehemin tähdeksi on ehdotettu monia ilmiöitä, mutta mikään niistä ei täysin sovi Jeesuksen syntymän oletettuun ajankohtaan.
Yksi mahdollisuus on pyrstötähti eli komeetta. Kiinalaiset tähtitieteilijät havaitsivat vuonna 12 eaa. kirkkaan komeetan, joka sittemmin on tunnistettu Halleyn komeetaksi. Myös muista komeetoista on havaintoja vuosilta 10–5 eaa.
Tähdenlennosta voi toivoa, toteutuuko se?
Tähdet kertovat, sanoi jo komisario Palmukin.
Kirjoitettu tähtiin.
Tämähän menee ihan tähtitieteelliseksi:)

Tänään on muuten toinen adventtisunnuntai. Kynttilät palamaan.

1 kommentti:

  1. Linkkasin blogisi oman blogini postauksessa (:

    http://tonttuikkunassa.blogspot.fi/2012/12/9-joulukuuta.html

    VastaaPoista